Утринната приказка продължава

ДГ № 3 „Ян Бибиян“ продължава да провежда ПП „Утринна приказка“ и през настоящата учебна година.

Във втора възрастова група ПП „Утринна приказка“  се прилага като целеполагащ психолого-педагогически и методически практико-приложен модел.

Всяка сутрин децата от група „Смехорани“ и група „Усмивки“ слушат утринна приказка четена или разказвана от учителя, точно в 9:00 ч. и в точно определен кът от занималнята. На децата се предоставя възможност да развият своето конструктивно слушане с различни традиционни дидактични реквизити и дигитални устройства – картини, табла, снимки и различни приказни герои. След приказката се дава възможност на децата да споделят своите чувства и впечатления от нея. При анализа се включват най-ярките елементи от приказката, които са ориентирани към заплануваните дейности за деня. Определен компонент от приказката се използва като акцент през целия ден.

Благодарим на родителите, които се включиха в предизвикателството „Мамо, направи ми приказен герой“ и обогатиха кътовете на приказката с различни приказни герои, изработени заедно с децата. Всяка сутрин с показване на определен герой от приказка, детето което е участвало в направата на героя заедно с мама, с радост и гордост заявява, че това е неговия герой. Децата използват героите по време на драматизации и допълнителни дейности свързани с приказките.

Приказките карат децата да мечтаят, да развиват своето въображение, спомагат за развитието на речта и логическото мислене. Общуването на децата с приказката развива художествените интереси и потребността да общуват с красотата. Приказката е предпочитана от децата, защото в нея растенията и животните говорят, доброто винаги побеждава и в тях се случват различни вълшебства.